Jabukovača Baršunasta panjevčica Plemenita pečurka Mirisna aniska
Panjevčica Slamnatica Brijestovača Bukovača
MIRISNA ANISKA

Kako bi dobili plodna tijela mirisne aniske, potrebno je gljivi u pojedinim razvojnim fazama omogućiti optimalne uvijete za njezin rast i razvoj.

Nakon stavljanja nacijepljene podloge u prostoriju, počinjemo sa uzgojem (pločica -Dan 1.), stupić je smeđe boje i vidljivi su dijelovi podloge. Kako bi gljiva što prije prorasla podlogu potrebno je stupiće držati na toplini od 24o C. Toplina viša od 26oC nije poželjna jer može doći do pregrijavanja podloge i odumiranja gljive, dok će pri nižoj toplini tijek proraštanja biti malo produžen. Nakon nekoliko dana mogu se primjetiti bijele niti (hife) kako počinju proraštati podlogu.

Nakon otprilike dvadesetak dana (pločica -Dan 20.)hife će narasti na duljinu oko 10 cm i tada je vrijeme da se skine plastična vezica na vrhu vrećice kako bi se omogućio veći dotok zraka potrebnog za disanje.

Nakon otprilike četrdeset dana od početka proraštanja (pločica - Dan 40.) stupić je potpuno pobjelio te je  potrebno uz održavanje topline stupić i osvjetliti. Osvjetljenje može biti prirodno ili umjetno minimalno 200 lx u trajanju od najmanje 12 sati dnevno. Ukoliko je osvjetljenje prirodno (pokraj prozora) svjetla ima više nego dovoljno, a ukoliko je umjetno tada treba staviti jednu žarulju od 100 W na svakih 10 m2 uzgojne prostorije. Također je potrebno omogućiti  povećani dotok zraka pa se vadi čep na vrhu vrećice . Prilikom vađenja čepa i skidanja vezice potrebno je paziti da se vrh vrećice ne otvori nego da zadrži svoj oblik, jer će u protivnom doći no nepoželjnog isušivanja podloge na vrhu stupića. 

Gljiva će nastaviti svoj daljnji razvoj te će se na površini stupića  početi pojavljivati karakteristične kvrge. Tada se vrh vrećice polako počinje otvarati kako bi se još povećao dotok zraka. Povećani dotok zraka izazvati će postepeno posmeđivanje površine stupića. Vrh vrećice se otvara svakih nekoliko dana pomalo tako da se tjedno otvori oko1/4 površine vrha stupića.

Nakon otprilike sedamdesetak dana (pločica - Dan 70.) stupić  je smeđ na 90% površine i tada se plastična vrećica pažljivo uklanja sa stupića te je uz održavanje topline i osvjetljenosti potrebno omogućiti i visoku zračnu vlagu od 95% rH. U malim uzgojima to je najjednostavnije učiniti tako da se stupići prekriju najlonom, a da se ispod njih stavi vlažna tkanina. Stupići ne smiju biti u direktnom doticaju s tkaninom. Nakon pet dana držanja u uvjetima visoke vlage površina stupića je potpuno smeđa i potrebno je stupić pripremiti za iniciranje plodonošenja. Priprema se sastoji od otvrdnjavanja površine stupića. To se radi u uvjetima niske vlage zraka (pločica - Dan75.) tako da se uklone  vlažna tkanina ispod i najlon iznad stupća.

Nakon četiri dana isušivanja stupiće se potapa u hladnu vodu (pločica - Dan 79) u kojoj se kiselost regulira pomoću vinske kiselina na pH 4. Kiselost se može mjeriti lakmus papirićima koji se kao i kiselina mogu nabaviti u ljekarnama. Stupić ostaje potopljen u vodi 24 sata nakon čega se vadi na cijeđenje pri čemu se okreće vrhom prema dolje kako bi se još jače potaknulo plodonošenje. Tako preokrenut stupić ostaje još 24 sata nakon čega se ponovo okraće vrhom prema gore. Osim preokretanja potrebno je omogućiti i uvjete za rast i razvoj plodnih tijela (pločica - Dan 81.) koji se mogu postići opet postavljanjem vlažne tkanine ili spužve ispod i najlona iznad stupića. Pošto je za plodonošenje potreban zrak na najlonu je potrebno izbušiti 4 rupe promjera 3 cm po jednom stupiću kako bi se omogućila cirkulacija zraka, a ipak ispod najlona ostvarila potrebna zračna vlaga.Na stupići su već vidljivi začetci plodnih tijela (poput lješnjaka) koji se u nekoliko dana razviju u zrela plodna tijela.

Plodišta se beru kada se rub klobuka, koji je inače savinut prema dolje, počne izravnavati (pločica -Dan85). Ona se beru tako da se prime za bazu stručka, zaokrenu lijevo desno i lagano iščupaju, pazeći pri tom da se ne otkine veliki dio stupića. Poslije završene berbe uklanjaju se svi nedovoljno razvijeni primordiji i izobličena plodišta. Ovi ostatci, ukoliko se ne uklone, bi brzo popljesnivili i istrulili te tako omogućili širenje zaraze i po ostalim djelovima stupića.

Nakon toga se ulazi u novi krug plodonošenja  te se započinju održavati uvijeti kao i od sedamdesetpetog dana. Ovi uvjeti se održavaju 10-14 dana te se pri tome stupić lagano isušuje, zatvaraju se oštećenja na površini stupića i nakupljaju se hranjiva za slijedeći val plodonošenja.Nakon perioda odmora ponavljaju se svi postupci za poticanje plodonošenja (pločica-Dan 79.) potapanje, okretanje nadolje, okretanje nagore te plodonošenje.

Iz jednoga stupića, nacjepljene podloge, teškog oko 6 kg moguće je, u 4 do 6 valova stvaranja plodišta, ubrati oko 3 kg plodnih tijela mirisne aniske.

F u n g i   p e r f e c t i - Samoborska cesta 67 A, 10 090 ZAGREB, tel. 01 2995-293, mob. 091 2995-293