Jabukovača Baršunasta panjevčica Plemenita pečurka Mirisna aniska
Panjevčica Slamnatica Brijestovača Bukovača
BUKOVAČA

1. Proraštanje


Nakon unošenja vreća s cijepljenom podlogom, u prostoriju za proraštanje, toplina u prostoriji se održava na 18 - 26o C. Vreće se postavljaju tako da rupe budu okrenute prema slobodnom prostoru jer će iz njih kasnije izrasti plodna tijela. Nakon nekoliko dana vidljiv je rast hifa iz svakog zrna nosača. Podloga polako bijeli i nakon otprilike 30-45 dana, u zavisnosti od topline u prostoriji , stupić je potpuno bijel. Na rupama se pojavljuju začetci plodnih tijela (primordiji) što je znak da počinje plodonošenje. Tada je potrebno sa rupa za disanje i plodonošenje skinuti filtere koji su štitili podlogu od zagađenja u prijevozu i tijekom proraštanja. Plodna tijela će rasti iz rupa za disanje tako da skidanje vreće nije potrebno.


2. Plodonošenje


Kako bi se plodišta pravilno razvila i kako bi dobili što veći prinos bukovači treba osigurati pogodne uvjete za plodonošenje. Vlagu zraka pri plodonošenju je potrebno održavati na 75-95% rH. Potrebna vlažnost postiže se ovlaživanjem podova ili zidova. Orošavanje po gljivama treba raditi rijetko i to sa što je moguće sitnijom maglom. Zrak u prostoriji treba se izmijeniti nekoliko puta  tijekom jednog sata što se postiže prirodnim propuhom ili ventilatorom. Bukovača za svoj rast i razvoj treba svjetlo. Osvijetljenost prostora se može postići prirodnom ili umjetnom rasvjetom. U prostoriji od 10 m2 je dovoljna jedna žarulja od 100 W.  Bukovača može plodonositi na temperaturama od 7-28o C, ali se najbolji prinosi postižu kada je toplina u prostoriji oko 15o C.


3. Berba gljiva


Bukovače se beru u trenutku kada boja klobuka počne iz tamno-sive polako prelaziti u svijetlo-sivu. U tom trenutku se jednom ili više klobuka rub izravna što je također znak za berbu. Kod bukovače se beru cijeli grozdovi. Grozd se uhvati za baze stručka jednom rukom, zakrene lijevo-desno i iščupa iz podloge. Nakon toga se oštrim nožem odrežu ostatci slame na bazi stručka te se bukovača stavlja na hlađenje. Na temperaturi od 2-5o C bukovača se može čuvati do 10 dana. Poslije berbe stupić je potrebno 14 dana držati u uvjetima za prorastanje. Zatim treba s debelom iglom probušiti 20-tak rupa, 5 cm dubokih, ravnomjerno po stupiću te ga potopiti u hladnu vodu 24 sata, a zatim ga staviti u uvijete za novi val plodonošenja.

 

 

Najčešće neprilike pri uzgoju bukovače


1. Pojava zelenih plijesni na podlozi oko rupa


Uzrok pojave zelenih plijesni, oko rupa za disanje, su ličinke mušica iz porodice Sciaridae (rodovi Sciara i Bradysia) koje su zaostale iz prošlih uzgoja bukovače u istoj prostoriji ili su doletjele sa divljih gljiva.  Zbog toga je prije unošenja podloge potrebno prostoriju raskužiti, a zatim, zidove i police, tretirati insekticidom na bazi piretroida. Ukoliko se mušice pojave kad je podloga već u prostoriji jedini dopušteni insekticid je Kofumin.


3. Na rubu klobuka se vidi tanka žuta crta


Previše suh zrak u uzgojnoj prostoriji uzrokuje odumiranje mladog tkiva na rubu klobuka te sušenje cijelog grozda gljiva.
Vlaga u zraku se mora povećati svakodnevnim vlaženjem zidova i poda u uzgojnoj prostoriji.


4. Stručak izdužen s malim klobukom


Previsoka koncentracija ugljičnog dioksida uslijed slabog provjetravanja dovodi do izduženja stručka.
Potrebno je povećati protok zraka kroz uzgojnu prostoriju, bilo prirodnim načinom ili pomoću puhala.


5.Izduženi stručak s malim ljevkastim klobukom


Bukovača za svoj rast i razvoj treba svjetlo pa njegov nedostatak dovodi do stvaranja dugog stručka s malim klobukom u obliku lijevka.
Osvijetljenost se može povećati pomoću umjetne rasvjete ili pomoću dnevnog svjetla.

 

F u n g i   p e r f e c t i - Samoborska cesta 67 A, 10 090 ZAGREB, tel. 01 2995-293, mob. 091 2995-293